Zkratky a termíny na NL

18.02.2013 21:46

Vydáno na Nápoji lásky dne 13. 11. 2005 (15336 přečtení) / (Doplněno 4. 1. 2007)

Byla jsem požádána o napsání seznamu zkratek a termínů užívaných na Nápoji lásky. Dobře, tady je tedy malý slovníček. 
Pokud najdete něco dalšího, čemu nebudete rozumět, napište nám a my to doplníme!
Redakce velice děkuje za pomoc Alane.

 


Zkratky a termíny bez přímé spojitosti se sexem:

Aman (Amman, Amán): V LOTR jiný název pro Zemi neumírajících, kde leží též Mandos, Lorien a Valinor, kde žijí Valar, mnozí Maiar (například i Melian) a elfové, kteří kdysi neodešli do Středozemě; naopak se tam vrací duše zemřelých elfů, které zde dostávají nová těla (a zas se mohou vrátit do Středozemě) a ti elfové, kteří tam připlují (i tvorové, kteří k tomu dostanou svolení – např. hobiti Frodo Pytlík, později Sam Křepelka nebo trpaslík Gimli).
Arda: V LOTR název pro celý svět, skládající se ze Středozemě, oceánu a Země neumírajících (Ammanu).
AU (Alternative Universe): Paralelní vesmír, jehož reálie se liší od reálií originálů (pro HP FF tyto příklady: SS může být stejně starý jako LM, ne o šest let mladší; SB pojat jako citlivý chlapec, jenž by mouše neublížil; RL je dominantní energický mladík a DM citlivý dekadentní mladík; z Raddlea se nestane Voldemort a kouzelníci žijí v míru; pro LOTR FF tyto příklady: Aragorn může být mizerou, zatímco Glum nevinným andílkem; Frodo neodpluje do Zemí neumírajících, Sam se neožení; pro ZH tento příklad: Jack se rozvede a žije šťasně s Ennisem.
Azkaban: kouzelnické vězení v HP FF, hlídané původně mozkomory
Balrogové: "Démoni moci", původně ohniví duchové v LOTR, zatemnění Morgothem v "planoucí tmu", nejstrašnější ze Morgothových a později Sauronových bojovníků; elf Glorfindel z Roklinky získal za svůj statečný boj s nimi přízvisko "Zabiják balrogů".
Beta-read: Kontrola a posouzení literárního díla před jejím zveřejněním, může mít tři formy: 
1. pouze kontrola pravopisu a překlepů 
2. vedle toho návrhy na změnu určitách slov nebo formulací 
3. ještě navíc přímo přepracovávání, úpravy, mazání a doplňování textu při zachování původního smyslu příběhu, zde se již někdy mluví o spoluautorství, jindy stále o beta-readu (názory se liší)
BoyLove (BL): Příběhy o lásce dvou chlapců nebo muže s chlapcem, přeneseně i dvou mužů; bývají asexuální - jde o anglický překlad slova shonen-ai, obvykle neužívaném v angličtině, kde se preferuje shonen-ai, nýbrž v japonštině. Cizojazyčný termín je v obou zemích preferovanější. 
V Japonsku se často objevuje ve spojení BL game (totéž i v angličtině) - počítačové hry (a hry na jiných platformách, zejména Playstation) se vztahem dvou chlapců, kde dívky chtivé chlapecké krásy mohou své miláčky volně párovat (oblíbené je prostředí chlapeckých středních škol, jakási homosexuální obdova The Sims) nebo s hlavním hrdinou sledují nějaký příběh, aby ho posléze dovedli do náruče jiného hrdiny. Playstation 3 by údajně měl už utišit i touhy českých fanynek. :o)) Jde vlastně o interaktivní podobu shonen-ai. :o)
Pozor, v homosexuálním prostředí to znamená pedofilii a povídky s pedofilním obsahem! (Děkujeme Eruannele a Tomovi za vysvětlení)
Bystrozor: V HP FF kouzelnický policista nebo člen bezpečnostních složek kouzelnického světa (na bystrozora se studuje na speciální VŠ a přímo podléhá Ministerstvu kouzel).
Bystrozorky: V HP FF bystrozoři ženského pohlaví (např. Nymphadora Tonksová či Alice Longbottomová); název shippingového archivu, obsahující het i slash z HP FF a dalších fandomů (zejména LOTR), RPS a oglosovaný slash.
DM: Draco Malfoy z HP FF. Spolužák a soupeř HP, s nímž je nějčastěji párován. 
Drabble: Užíváno ve třech významech: 
1. jako povídka do 999 slov (totéž co ficlet, občas používáno)
2. jako povídka do 499 slov (totéž co flashfic, často používáno)
3. jako povídka přesně o sto slovech (v tomto významu nemá synonymum)
Původně šlo o povídku výhradně o 100 slovech. I když se vedle toho dnes používají i oba další významy, vzhledem k tomu, že ta svá synonyma mají (ficlet, flashfic), bylo rozhodnuto, že na NL bude termín drabble užíván jen pro povídky přesně o sto slovech, jinak bude s náležitým vysvětlením zmiňován jen v překladech z angličtiny, kde bylo drabble užito ve významu flashfic nebo ficlet. 
Elbereth: V LOTR "Hvězdná královna", přízvisko Valy Vardy, nejmocnější z Valier; stvořila hvězdy, milují ji zejména elfové, kteří ji uctívají v písních; fráze "Ai Elbereth" je něco jako "Můj Bože!"; v LOTR jakási obdoba Panny Marie, ačkoliv není ani panna (je ženou Valy Manwëho), ani matka (Valar nemají děti).
Elf: Nadpřirozená bytost z germánských a keltských legend, jméno znamená "zářící" a označovalo dobré kouzelné bytosti přírody a snad i nebes; ve středověku se používalo pro jakoukoliv nadpřirozenou bytost včetně skřetů a trpaslíků, později se vztáhlo na skřítky; v LOTR Prvorození, vedle lidí druhá rasa inteligentních bytostí, mnohem krásnější a dokonalejší než lidé, nestárnou a neumírají, jen odchází do Mandosu, odkud se mohou vrátit do Středozemě; vyskytují se i v mnoha jiných fandomech (Zaklínač, Užasná Zeměplocha, Stříbrný trn atd.) a fantasy vůbec, jejich podoba se liší případ od případu.
Ent: bytosti z LOTR připomínající stromy
Fanfiction (též FF): Tvorba psaná v rámci určitého fandomu s postavami nebo prostředím vymyšleným někým jiným (originální FF = je používáno jen prostředí, například Středozem nebo Škola čar a kouzel v Bradavicích, ale ne už postavy).
Fantasy: Literární styl obsahující fantastické prvky. Oddělila se z něj sci-fi, takže nyní se soustřeďuje především na kouzla, nadpřirozené bytosti (ať v reálném světě jako upíři, nebo ve svých vlastních světech jako třeba elfové) nebo zázraky (spojení s mystikou).
Fénix: Čarokrásný legendární pták, který čas od času sám sebe spálí a opět vzlétne z popela; v HP FF jeho slzy léčí a jeho píseň tiší bolest; bradavický školní fénix se jmenuje Fawkes a rovněž Patron Albuse Brumbála má podobu fénixe.
Femslash (též femmeslash): příběh se vztahem dvou (nebo více) žen
Ficlet: povídka do 999 slov
Fikce (fiction): Příběh obsahující nereálné prvky. Jeho součástí je fantasy i sci-fi.
Flashfic: Krátká povídka do 499 slov (každá flashfic je zároveň i ficlet; pro flashfic se často užívá i výrazu drabble, my na NL se však budeme držet použití termínu drabble jen pro povídku přesně o 100 slovech a v druhém významu budeme striktně užívat flashfic).
Gayfic: Literární dílo o vztahu dvou osob stejného pohlaví napsané homosexuálem, lesbičkou nebo bisexuálem/bisexuálkou. Lesbičky píšící femslash dávají přednost výrazu saffic.
GW: Ginny Weasleyová z HP FF, sestra RW, miluje HP a nakonec s ním začne chodit, předpokládaná budoucí manželka HP.
Het: Heterosexuální protipól slashe, na NL není zastoupen (poznámka: pokud se v povídce vyskytují heterosexuální i homosexuální vztahy, jde stále o slash, pokud heterosexuální vztahy převažují, pak o slash náznakový).
HG: Hermiona Grangerová z HP FF, spolužačka a kamarádka HP, žačka SS, který ji nemá rád, chodí s RW a nesnáší DM.
Hobit: "Půlčík", příslušník rasy, která je velikosti polovičního člověka, má chlupaté nohy a špičaté uši; žije ve vyzděných norách s kulatými okénky, miluje jídlo, pohodlí a zahradničení; nejslavnějšími z hobitů jsou Bilbo Pytlík, jeho synovec Frodo Pytlík a jeho přátelé Sam Křepelka, Pipin (Peregrin) a Smíšek (Smělmír). 
HP: Harry Potter, jméno fandomu vytvořeného kolem knih J.K. Rowlingové a také hlavní postavy jejich knih; ve zkratce HP/? (HP/DM, HP/SS aj.) znamená určení pairingu (vztah Harryho Pottera s Draco Malfoyem, Severusem Snapem aj.).
HP FF: fandom Harry Potter 
HSS: Hříchy Severuse Snapea, velký a tradiční shippingový server, soustřeďující het a slash s osobou Severuse Snapea z HP FF. Původně byl vzorem pro vytvoření NL. Doporučujeme ho navštívit všem, kdo milují slash se SS (či vůbec HP slash) a smut v obou formách, ale i milovníkům hetu se SS či Severuse obecně. Pozor, primární zaměření povídek je 18+!
Hurt/Comfort (i hurt/comfort, též h/c): Zranění/konejšení (léčení); jeden z hrdinů je nějakým způsoben zraněn, sexuálně (non-con) či nesexuálně fyzicky nebo i psychicky (týrání, ponižování) druhým z hrdinů či někým jiným, v každém případě je pak utěšován a opečováván druhým z dvojice (nebo výjimečně i několika osobami); může být součastí BSDM (SM).
Chanslash: V amatérské literatuře (a zvláště fanfiction) označení faktu, že v příběhu je zmíněna nezletilá osoba (japonsky CHAN=dítě) v sexuální situaci (dle jiné definice konkrétně sexuální vztah dospělého muže s neplnoletým chlapcem).
Jediný: (Eru, Stvořitel) - v LOTR prostě Bůh, který stvořil Valar, Maiar, elfy, lidi i hobity a Valar pak s jeho pomocí Ardu (jeho dílem však nejsou trpaslíci a enti, ačkoliv jim požehnal, a také ne skřeti ve své dnešní podobě, on je stvořil jako elfy).
JKR: Joanne Kathleen Rowlingová, autorka série knih o Harry Potterovi (viz HP)
JP: James Potter z HP FF, jeden z Pobertů, zvěromág-jelen, přezdívka Dvanácterák; nesnášel SS, miloval LE(-P), s níž se nakonec oženil, otec HP, spolu s LE-P zavražděn Voldemortem.
LBGT (nebo LGBT): "Lesbian, bisexual, gay, transexual" - záležitosti týkající se homosexuality, bisexuality nebo transexuality
LBGT povídky: Povídky obsahující homosexuální prvek obecně (včetně slashe), na NL používáno speciálně pro ty, které neobsahují výrazný prvek fikce a odehrávají se v současnosti (příběh lásky Zdeňka a Pepíka v Praze před dvěma lety bude označen jako LBGT povídka). 
LE (LE-P): Lily Evansová, provdaná Potterová, spolužačka Pobertů a SS, ke kterému měla blízký přátelský nebo dokonce milenecký vztah (možná z její strany jen platonický) – vše zatím známe jen z náznaků; milována JP, kterého nesnášela, ale v polovině sedmého ročníku s ním začala chodit a po skončení školy se za něj provdala; matka HP, který přežil jen díky jejímu dobrovolnému sebeobětování; zavražděna spolu s JP Voldemortem.
LM: Lucius Malfoy z HP FF, otec DM (manžel Narissy Blackové, sestřenice SB), vysoký, povýšený, urozený, bohatý, s dlouhými plavými vlasy; slouží Voldemortovi, oblíbený hrdina slashe. :o)
Lorien: V LOTR
1. Přízvisko Irma, Valy snů (Pán snů), bratra Mandose
2. Jeho příbytek v Amanu, nejkrásnější ze zahrad Ardy, žije zde Estë Uzdravitelka; co nelze vyléčit v Lorienu, to uzdraví snad jen Jediný.
3. Elfí říše ve Středozemi, proslulá svými stromy - je to vlastně jedna nádherná zahrada, kde se bydlí v talenech na stromech; jejími vládci jsou Galadriel a Celeborn, tchyně a tchán Elronda z Roklinky (babička a dědeček Arwen a dvojčat Elladana Elrohira); jmenuje se správně Lothlorien, ale je zkracována na Lorien už kvůli jisté podobnosti s amanským Lorienem (nejkrásnější zahradou ve Středozemi, tak jako Lorien v Amanu je nejkrásnější zahrada na Ardě vůbec).
LOTR (Lord of Rings): Pán prstenů. Jméno slavného Tolkienova románu, podle nějž byla (poněkud volně) natočena slavná filmová trilogie. Často se ale používá pro celý fandom založený na Tolkienových knihách, odehrávající se ve světě Arda, zahrnujícím Středozem a Zemi neumírajících (Aman, jeho součástí je Valinor).
Maguár: V HP FF malá skvrnitá kočkovitá šelma neobvyklého vzhledu, vysoce inteligentní a nezávislá, s dokonalou orientační schopností, dokáže odhalit charakter lidí, může se křížit s normálními kočkami.
Maiar (singulár Maia): V LOTR mocní duchové, ale nižšího řádu než Valar; mezi nejznámnější patří Melian, která milovala elfa Elu Thingola a měla s ním dceru Lúthien; ta se z lásky ke člověku Berenovi stala smrtelnou (vzor pro vztah Arwen a Aragorna); Sauron, služebník Melkorův (Morgothův) a po něm nový "Temný pán" (Pán prstenů), Istari alias Čarodějové (nejznámější jsou Gandalf a Saruman), Tom Bombandil, balrogové...
Mandos: V LOTR příbytek a přízvisko Námy, který je Valou smrti; všichni elfové odcházejí po smrti do Mandosu v Zemi neumírajících a když se zde očistí (což ne všichni hned dokáží a někteří to odmítají akceptovat – např. Feänor sedí v Mandosu už pěkných pár tisíc let), mohou vejít volně do Země neumírajících včetně Valinoru a pokud by si vysloveně přáli, vrátit se i do Středozemě, jak to udělal elf Glorfindel.
Mantichora: Legendární tvor s tělem lva, ocasem štíra a lidskou hlavou, zmiňován i v HP FF (zde imunní proti všem kouzlům - odpuzuje i její kůže), její bodnutí je smrtelné, umí mluvit; při jídle si zpívá; ve starověku měla rudou barvu a modré oči, někdy mívala navíc ještě křídla.
Melkor: viz Morgoth
Morgoth: "Černý nepřítel" - v LOTR 
1. hanlivá, ale obecně užívaná přezdívka Valy Melkora, nejmocnějšího a nejkrásnějšího z Valar, který se postavil ostatním Valar a Jedinému (Stvořiteli); z řady elfů vytvořil skřety a do Ardy vypustil zlo; byl Valar uvězněn a snaží se uprchnout; 
2. býval "Temným pánem" a Sauron jeho služebníkem, po jeho uvěznění se "Temným pánem" (Pánem prstenů) stal Sauron a Melkor zůstal jen vzpomínkou; 
3. obdoba Lucifera, v obecnějším smyslu čerta.
Mozkomorky: V HP FF zřejmě ženské protějšky mozkomorů; server zabývající se veřejným glosováním povídek cizích autorů bez jejich svolení
Mozkomoři: Podivné nemrtvé (jaksi beztvaré) bytosti z HP FF; vysávají štěstí a vyvolávají ty nejbolestnější vzpomínky, živí se lidskými emocemi, "polibkem" mohou "vysát duši" své oběti, zahání je kouzlo Patron.
Nebelvír: V HP FF jedna z kolejí Školy čar a kouzel v Bradavicích, kde studovali Pobertové, NL, HP, RW, HG a GW, hlavní ctností je odvaha; Godric Nebelvír, jeden ze Zakladatelů
NL: Zkratka Nápoje lásky (jméno tohoto serveru); v HP FF Neville Longbottom, spolužák HP a DM, (mimořádně neschopný) student lektvarů. 
OFC: originální ženský charakter, vlastní vymyšlená postava ženského pohlaví
OMC: originální mužský charakter, vlastní vymyšlená postava mužského pohlaví
OSF: originální slash fiction (originální povídka se slashovou zápletkou)
Pairing (párování, páry): Základní součást shippingu (hetu i slashe), označuje milostné páry. Např. HP/DM znamená, že je v ní obsažen vztah Harryho Pottera s Draco Malfoyem. Někdy jen ve formě OMC/OMC (OFC/OFC, u hetu OFC/OMC), označující pouze pohlaví dotyčných originálních postav, jejichž vztah je v povídce zaznamenán (jména se občas přidávají do závorek). Když jde o méně obvyklý pairing, vypisují se většinou plná jména (například Severus Snape/Albus Brumbál).
Patron: Zvláštní primárně ochranné kouzlo z HP FF (např. jediný způsob, jak zahnat mozkomory); v dokonalém provedení mívá konkrétní podobu, u zvěromágů shodnou s podobou zvěromága (např. u JP je to jelen); kvůli emocionálnímu vztahu majitele může se změnit (Tonks); lze ho také používat jako rychlého komunikačního "poslíčka".
Pobertové (občas překládáni jako Záškodníci): V HP FF přezdívka skupinky bradavických (nebelvírských) žáků, studujících dvacet let před nástupem HP do školy, jmenovitě šlo o JP (vůdce), SB, R(J)L, PP, spolužáci LE a SS, se kterým se nenáviděli.
PP: 1. někdy zkratka Pán prstenů (český překlad LOTR)
2. Petr Pettigrew z HP FF, jeden z Pobertů, zvěromág-krysa (potkan), přezdívka Červíček; v dospělosti zradil Potterovy (JP a LE-P) a zavinil jejich smrt; zabil několik mudlů; SB dostal neprávem do Azkabanu; prožil 12 let v podobě hlodavce, nyní slouží Voldemortovi.
PWP: Sexuální akt je hlavním námětem povídky (z anglického Plot? What plot? Zápletka? Jaká zápletka?). Nemělo by jít o porno, nýbrž o erotickou povídku, která obsahuje úvod, závěr a určitý dějový rámec, což u porna obvykle chybí.
R(J)L: Remus (John) Lupin, jeden z Pobertů; vlkodlak, přezdívka Náměsíčník; s jejich chováním vždycky nesouhlasil (litoval SS a pravděpodobně k němu měl kladný vztah, ale neodvážil se postavit svým přátelům, kteří se kvůli němu stali zvěromágy a on je potřeboval), díky "žertu" SB málem zabil ve vlkodlačí formě SS, jenž ho od té doby nenávidí; ve třetím ročníku učil HP (HG, NL, DM, HG aj.) obranu proti černé magii; pro snazší zvládání jeho nemoci (lykantropie) mu SS vařil vlkodlačí lektvar; vztah SS a RL je velmi komplikovaný a bolestný, což RL rmoutí a přál by si to vyřešit
RPS: real person slash (slash s žijícími osobami, zejména se zpěváky, herci, sportovci...) 
Saffic: femslash napsaný lesbičkou nebo bisexuálkou 
Sauron: V LOTR Maia velké síly, který původně sloužil Melkorovi (Morgothovi), později se sám stal "Temným pánem", vytvořil Prsteny moci včetně Vládnoucího prstenu, který našel hobit Bilbo Pytlík a jeho synovec Frodo ho s přítelem Samem Křepelkou po strastiplné cestě roztavily v sopce Orodruině v Mordoru.
SB: Sirius Black z HP FF, jeden z Pobertů (nejlepší kamarád JP), zvěromág-černý pes; přezdívka Tichošlápek; kmotr HP, mimořádně pohledný (černé dlouhé vlasy, šedé oči); podle JKR ale nikdy nechodil s žádnou dívkou /!!!/; člen "vysoce urozeného rodu Blacků" (má erb); syn Oriona a Walburgy z různých větví rodu, bratr Reguluse Blacka; nesnáší bratra i rodiče, zejména matku, která ho vydědila; v 16 letech utekl z domova a žil u Potterových (JP); nenávidí SS - jejich vztah je mírně řečeno zvláštní, dosti hysterický, až žárlivý /???/; říká mu "Severusi", zatímco ten odpovídá zavilým "Blacku"; na konci šestého ročníku Pobertů vlákal SS k RL proměněnému čímž ohrozil jeho život; naopak ve třetím ročníku HP na něj chtěl SS poslat mozkomory; podle JKR právě SB může za nenávist Pobertů k SS, důvod však není jasný; byl neprávem odsouzen do Azkabanu, odkud po 12 letech utekl; na konci pátého ročníku HP propadl Obloukem (spadl za Závěs) a záhadně zmizel; 
Sci-fi: Vědeckofantastický žánr (vydělen z fantasy, je součástí fiction); v jeho rámci (ve fandomu Star Trek) slash kdysi vznikl.
Shojo-ai: Doslova "dívčí láska", asexuální příběh (12+) o vztahu dvou dívek nebo žen, většinou v podobě mangy (komiksu); v angličtině používán i pro povídky a někdy i pro yuri - v tom případě synonymum femslashe, ale není nutný prvek fikce.
Shonen-ai: Doslova "chlapecká láska", asexuální (12+) příběh o vztahu dvou chlapců, muže s chlapcem, eventuelně i dvou mužů, většinou v podobě mangy (komiksu) - užívá se především v angličtině, zatímco v japonštině ho cudně nahrazují anglickým termínem "BoyLove (BL)" :o) 
V angličtině používán i pro povídky, někdy i pro yaoi. V tom případě prostě synonymum klasického slashe, ale není nutný prvek fikce.
Skřeti: V LOTR zlé, ale ubohé bytosti vytvořené pokřivením a zmrzačením elfů Morgothem, nenávidění elfy i lidmi, slouží Sauronovi; v LOTR FF mívají často mnohem sympatyčtejší tvář než u Tolkiena
Slash: Anglicky mimo jiné "lomítko" – termín používání v párování (shippingu). Zaveden (trochu nepochopitelně, nepopírám) pro povídky se vztahem osob stejného pohlaví, a to zejména mužů (žen se speciálně týká femslash). Pokud se chce zdůraznit, že jde o vztah mužů, užívá se termín "klasický slash" (vzniknul dříve než femslash) nebo též i man(-)slash (jako protipól fem-slashe).
Vedle tohoto významu se v minulosti občas paralelně (podobná situace jako u drabble) užíval jako synonymum slova "smut". V tomto významu mohl existovat heterosexuální slash jako povídka s detailním heterosexuálním sexem. Jeho homosexuální variantou však nebyl samotný slash (bez určení), ale slash homosexuální – totéž jako u smutu. Po mnoha rozsáhlých diskusích na velkých zahraničních archivech bylo od tohoto použití upuštěno a pokud ho někde objevíte, jde o archaickou záležitost minulosti (nebo chybné použití). Dnes slashový prvek jednoduše znamená prvek homosexuální.
Slash fanfiction (slash FF): Fanfiction se slashovými (homosexuálními či lesbickými) prvky. Již zavedený a (mj. ve wikipedii) přesně vymezený termín.
Slash fiction: Utvářející se, ale hojně a stále častěji používaný termín, jehož přesné hranice se teprve hledají. Zahrnuje slash FF a OSF a prakticky znamená jakoukoliv fikci se vztahem dvou osob stejného pohlaví. Podstatou fikce je zahrnutí nereálných prvků, takže příběh lásky Zdeňka a Pepíka v Praze před dvěma lety by neměl být slashem, není-li přítomen nějaký zázrak. :o)
Smut: Povídka s detailním popisem sexuálního aktu. Nemusí jít o PWP, ale velmi často o něj jde. Samotný akt může být homosexuální (homosexuální smut, dnes i slash smut) i heterosexuální (het smut).
Shipping: Povídky o vztahu (relationship, partnership), ať již homosexuálním (slash) nebo heterosexuálním (het) - obecný název pro slash a het dohromady.
SS: Severus Snape z fandomu Harry Potter. Šikanovaný geniální chlapeček, z něhož se stal obávaný, leč stále geniální profesor Školy čar a kouzel v Bradavicích. Pravděpodobně nejoblíbenější z dospělých postav z HP FF, používaných ve slashi (i hetu).
Středozem: V LOTR "normální" svět, kde žijí lidé, ale spolu s elfy, trpaslíky, skřety...součást Ardy, opak Ammanu. 
Trpaslíci: Bytosti lišící se fandom od fandomu; v HP FF jsou to malincí neinteligentní zahradní škůdci ("odtrpaslíkování“ zahrady), v LOTR nebo Zaklínači, Stříbrném trnu, Úžasné Zeměploše (a také germánských mýtech) tvorové o velikosti něco mezi metrem a metrem a půl; inteligentní, výborní bojovníci, milují kovy a drahé kamení, často s nevelkou představivostí (nerozumí poezii ani jinotajům, vše berou doslova); někdy (často) nemají rádi elfy, jindy je naopak milují (Stříbrný trn); v LOTR je nestvořil Jediný, ale Vala Aulë (z kamenů) a Jediný jim jen požehnal (Aulë je manžel Yavanny, která naopak ze stromů vytvořila enty ).:o))
Yaoi: Japonská forma slashe 15-18+. Vždy je tam zmíněn sex, i když někdy jen ve formě náznaku nebo znásilnění. Obvykle (ve více než 90%) jde o mangu (komiks) s tématem vztahu dvou osob mužského pohlaví, ale z USA směřuje stále silnější proud, který tak nazývá i povídky. Někdy se v tomto smyslu netrvá na sexu (asexuální variantě yaoi se jinak říká shonen-ai nebo BoyLove a pod yaoi původně zahrnována nebyla), pak jde o synonymum slashe obecně. Liší se ve dvou podstatných věcech - jde výhradně o klasický slash (jen se vztahem osob mužského pohlaví) /do yaoi nikdy nemůže patřit yuri!/ a může se odehrávat v reálném prostředí a současnosti, nemusí mít fiktivní prvky. Proto se někdy používá jako společný výraz pro klasický slash a gay povídky. Ve výrazu yaoi/yuri pak jde o zastřešující termín pro slash a LBGT povídky dohromady.
Yavanna: Vala ženského pohlaví, která stvořila rostliny a pečuje o ně, uctívána jako Dárkyně plodů, také stvořitelka entů (ze stromů a namísto Jediného, který jim ale požehnal), manželka Valy Aulëho, jenže obdobně z kamenů vytvořil trpaslíky
Yuri: Japonská forma femslashe 15-18+. Vždy je tam zmíněn sex, i když někdy jen ve formě náznaku. Obvykle (ve více než 90%) jde o mangu (komiks) s tématem vztahu dvou osob ženského pohlaví, ale z USA směřuje stále silnější proud, který tak nazývá i povídky. Někdy se v tomto smyslu netrvá na sexu (asexuální variantě yuri se jinak říká shojo-ai a pod yuri původně zahrnována nebyla), pak jde o synonymum femslashe obecně. Jediným rozdílem je, že se může odehrávat v reálném prostředí a současnosti, nemusí mít fiktivní prvky. Výraz yaoi/yuri je zastřešující termín pro slash a LBGT povídky dohromady.
Valar (singulár Vala): Jacísi "bohové" z LOTR, zázračné bytosti, které pod vedením Jediného stvořili Ardu, uctíváni a vzýváni zejména elfy ve Středozemi (zejména Varda řečená Elbereth, Yavanna a Mandos), žijí mimo Středozem v Zemi neumírajících.
Valier: V LOTR "Královny Valar"; ty z Valar, které jsou ženského pohlaví ( více uctívané, zejména Elbereth a Yavanna), obvykle manželky svých mužských protějšků, kteří na rozdíl od nich nemají zvláštní označení (podobný stav jako u slash/femslash). :o))
Varda: v LOTR viz Elbereth
Vlkodlak: Obvykle člověk měnící se ve vlka, i když v LOTR jde o druh obrovských inteligentních vlků, sloužících Morgothovi; v HP FF člověk, který se nakazil po kousnutí vlkodlakem a při úplňku se mění v krvelačnou bestii, která neovladatelně vraždí lidi, uklidňuje ji však přítomnost zvěromágů – nejznámějšími jsou sympatický RL a nesympatický Fenrir Greyback (Šedohřbet); ve starověku a středověku člověk, který se ve vlka (nebo někdy místo vlka v medvěda!!!) měnil dobrovolně a bez ohledu na úplněk a neztrácel inteligenci (pro HP FF tedy jakýsi zvěromág-vlk), ale nazpět v člověka se měnil jen tehdy, když si mohl znovu obléknout své šaty, odložené před proměnou (čehož se dalo zneužít); lovil zvěř a občas kradl dobytek :o); ve slovanské mytologii byli vlkodlakové úžasné bytosti sloužící Bohu měsíce, a lidé s touto schopností (měla ji údajně některá ruská knížata)byli vysoce ctěni.
Voldemort: Postava z HP, vlastním jménem Tom Rolvoj Raddle (v originále Tom Marvolo Riddle), též Pán zla či neoficiálně Temný pán (v originále Dark Lord); hlavní záporná postava v HP FF; hlavní protivník HP; zabil JP a LE-P; podle proroctví ho může porazit jediný člověk (pravděpodobně HP); "po pádu Voldemorta" znamená po předpokládaném ukončení bojů s ním. 
Zakladatelé: V HP FF čtyři zakladatelé Školy čar a kouzel v Bradavicích, žijící v Británii 10. století: Salazar Zmijozel, Godric Nebelvír, Rowena z Havraspáru a Helga z Mrzimoru
Záškodníci: V HP FF viz Pobertové
Země neumírajících: v LOTR viz Aman
ZH: Zkrocená hora, název povídka Anne Proulx, filmu natočeného podle ní a celého fandomu (v originále Brokeback Mountain, hora se zlomeným hřbetem - skutečný geografický název plus symbolické vyjádření konce příběhu)
Zmijozel: V HP FF jedna kolej Škody čar a kouzel v Bradavicích, kde studovali např. DM a SS - jejími hlavními ctnostmi byla cílevědomost a ctižádostivost; Salazar Zmijozel, anglický kouzelník z 10. století, byl Hadí jazyk (=uměl mluvit s hady a ovládat je), jeden ze Zakladatelů (viz Zakladatelé), rozešel se ale s ostatními ve zlém a Bradavice opustil (ostatní však jeho památku nikdy nepřestali ctít), zřejmě (podle legendy) vybudoval bradavickou Tajemnou komnatu, v níž byl chován bazilišek
Zvěromág: Pojem z HP FF - čaroděj, který se dokáže proměnit v určitý druh zvířete, jehož výběr nemůže ovlivnit (u Pobertů je JP jelen, SB pes a PP krysa, příp. potkan); shoduje se s podobou Patrona (toho lze změnit – zatím nedoloženo, že by se tímto způsobem dala změnit i podoba zvěromága) 


Zkratky a termíny spjaté přímo se sexem (a to většinou nedobrovolným :o))

BSDM: Ovládání jedné osoby druhou. Nemusí při něm docházet k působení bolesti, jde o bezmocnost oběti. Může jít o dobrovolnou záležitost v rámci SM nebo o non-con či prostě o věznění nějaké bytosti.
First time: První dobrovolný či nedobrovolný sexuální zážitek, může dokonce jít i o non-con nebo rape fiction.
Hard non-con: Znásilnění nebo zneužívání dítěte, útočníkovi na oběti nezáleží, často přítomna fyzická bolest – čtení jen pro otrlé!
Incest: Sexuální styk rodiče (matky i otce) s dítětem (s dcerou i synem), včetně dítěte adoptivního; sex sourozenců. Může být dobrovolný, pak jde jen o kontroverzní prvek, nebo je (častěji) spojen se sexuálním zneužíváním.
Non-con: Sexuální násilí, nedobrovolný sex (na NL tvrdší než soft non-con, nevylučuje fyzickou bolest, ale ne hard non-con) – ne každý čtenář ho snese. 
Rape fiction: Ještě tvrdší než hard non-con, vždy přítomna fyzická bolest, velmi kruté a smutné, již v žádném případě ne erotické – čtenář je důrazně varován! 
Semi non-con: Sexuální nátlak, kterému se oběť nakonec podvolí. Fyzická ani výraznější psychická bolest není přítomna – maximálně u Hurt/Comfort. Vyznění erotické a vcelku příjemné. Časté u first time.
Slavery: Ponižování. Může být součástí Hurt/Comfort, pak může jít i o docela silný kalibr následovaný upřímnou lítostí. Zejména ve formě soft slavery často v SM.
SM: Podskupina BSDM. Sadomasochismus, fyzická bolest + sex, nejčastěji ve formě výprasku obvykle před sexem; může jít o non-con nebo o formu Hurt/Comfortu, ale nemusí, součástí bývá často slavery.
Soft non-con: Sexuální zneužití zamilovaným násilníkem bez působení výraznější fyzické bolesti, může být erotické i tragické, ale nikdy není kruté nebo bezcitné - nejjemnější varianta sexuálního násilí vyššího řádu (pozor, nezaměňovat se soft semi non-conem, což je doslova velmi jemný SEMI NON-CON, ne NON-CON jako takový - přesněji řečeno v soft semi non-conu vůbec k žádnému sexuálnímu násilí nedojde, je to jen sexuální obtěžování!).
Soft semi non-con: Nechtěné doteky nebo polibky bez sexu, sexuální násilí nižšího řádu, časté u first time (pozor, nezaměňovat se soft non-conem, který je o hodně tvrdší!)
Soft slavery: Posměšně mazlivé zacházení, oblíbené v BSDM. Obvykle spočívá v zacházení se (zoufalým) dospívajícím/dospělým jako s malým dítětem, užívání „roztomilých“ přezdívek (Blázínek, Ufňukánek, Usmrkánek, Čumáček, Kytička, Králíček atd.), hravé šišlání, ne ale vyložené urážky! Přesto nic příjemného pro oběť nucenou k nežádané intimitě (nemusí jít přímo o sexuální akt). Obvykle neužíváno v dobrovolných SM hrátkách, zato se může pojit se semi non-conem, (soft) non-conem, Hurt/Comfortem. Agresor bývá alespoň zpočátku přesvědčen, že neubližuje, že jde o erotickou záležitost. Submisivní partner si to nemyslívá... :o)





Napadlo nás, že bychom pro zvídavější čtenáře mohli odkázat i na lexikony pojmů z jednotlivých fandomů, které zájemcům přiblíží jednotlivé postavy, místa i specifické předměty nebo tvory podrobněji a přesněji: 

Zde najdete lexikon fandomu
Harry Potter 

Zde pro fandom Úžasná Zeměplocha T. Pratchetta 

A tady pro mateřský fandom slashe - sci-fi Star Trek

Bohužel Tolkienova Středozem (Pán prstenů = LOTR) nemá zatím tak pěkně zpracovaný lexikon, i když se ho časem určitě dočká.
Zatím jsme tedy odkázáni na dílčí zajímavé články.
Tady se dozvíte podrobně, kdo jsou to ti Valar a Morgoth kteří jsou v LOTR tak často vzpomínáni. A mimo jiné tu najdete základní poučení i o Jediném, Ainur, Maiar, Sauronovi... 
Výborný článek o elfech obecně 
následovaný lexikonem jednotlivých elfů 
Totéž o hobitech - včetně lexikonu postav na závěr! 
A o trpaslících, opět včetně včetně lexikonu postav na závěr 
Také skřeti a bystosti Mordoru jako balrogové a vrrrci nebo Istari (Čarodějové) se už dočkali bližších informací.
Bohužel zatím tu chybí "lidé", ale jinak jsou tyhle stránky asi nejlepším zdrojem informací o Tolkienově díle i Středozemi




Bylo nám připomenuto, že bychom neměli opomíjet anglicky psané lexikony. Tady je tedy odkaz wikipedie na charaktery v Tolkienově Středozemi a místa v Tolkienově světě (Ardě) , případně všechny možné kategorie jako období, události, rostliny, předměty, jazyky, atd. atd. 


Po fandom Harry Potter nabízí neocenitelnou pomoc 
Harry Potter lexicon 
Jde o soubor skvělých seznamů charakterů, zvířat, míst, kouzel, předmětů, událostí...
Zejména fantastické jsou časové osy atlas kouzelnického světa (či alespoň Británie)

 

 

Diskusní téma: Zkratky a termíny na NL

Hello, Happykiddi

Datum: 07.03.2024 | Vložil: Nerrydriny

Hello from Happykiddi.

Hello, Kiddishop

Datum: 24.02.2024 | Vložil: Perrydriny

Hello from Kiddishop.

Hello, Happykiddi

Datum: 17.02.2024 | Vložil: Nerrydriny

Hello from Happykiddi.

online tadalafil reviews tadalafilise.cyou

Datum: 20.08.2023 | Vložil: KevinBof

online tadalafil reviews tadalafilise.cyou/#

I will write an article on any topic

Datum: 06.06.2023 | Vložil: Oleg

I will write an article on any topic, contact:
ovgyelyxclojzwy@mail.ru

test

Datum: 22.05.2023 | Vložil: Lorenzoecolo

sdfdgreteEQ456578tgf=

test

Datum: 21.05.2023 | Vložil: Lorenzoecolo

sdfdgreteEQ456578tgf=

Состояние

Datum: 25.09.2022 | Vložil: RaymondSeaws

Впервые с начала спецоперации в украинский порт прителепалось иностранное торговое судно под погрузку. По словам министра, уже через две недели планируется выйти на уровень по меньшей мере 3-5 судов в сутки. Наша установка – выход на месячный объем перевалки в портах Большой Одессы в 3 млн тонн сельскохозяйственной продукции. По его словам, на встрече в Сочи президенты обсуждали поставки российского газа в Турцию. В больнице актрисе рассказали о работе медицинского центра во время военного положения и передали подарки от малышей. Благодаря этому мир еще крепче будет слышать, знать и понимать правду о том, что делается в нашей стране.

appemia Braipt appemia

Datum: 19.09.2022 | Vložil: Wajtekappemia

stx21 Braipt Braipt appemia w augustowie noclegi w augustowie tanie apartamenty augustow tanie noclegi w augustowie augustow wczasowa 1

Has anyone heard of the site goodstome? ...

Datum: 16.07.2022 | Vložil: Davidbern

Does anyone have information about this site goodstome.com ?

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Přidat nový příspěvek